Wat is hooggevoeligheid/ hoogsensitiviteit?
De Amerikaanse psycholoog Dr. Elaine N. Aron, introduceerde in 1996 de term “high sensitive person”, afgekort als HSP. Zij doet al vanaf 1991 onderzoek naar hoogsensitiviteit.
Hooggevoeligheid is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, het hoort bij jou, het is dus geen ziekte of stoornis. De hersenen van hooggevoelige mensen werken anders, waardoor alle interne en externe prikkels diepgaander worden verwerkt. Ook is er een verhoogde gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor ervaar je sneller dan gemiddeld overprikkeling en stress.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat hooggevoeligheid bestaat.
Op hersenscans is te zien dat hoogsensitieve mensen meer prikkels binnenkrijgen en deze prikkels diepgaander worden verwerkt.
(prof. Elke van Hoof)
Als hoogsensitief persoon ben je dus gevoeliger voor prikkels via je zintuigen (o.a. zien, horen, proeven, voelen, ruiken), nieuwe ervaringen en sociale situaties. Als je te veel stimuli binnen krijgt, raak je overprikkeld.
Ongeveer 20 procent van alle mensen is hoogsensitief. Dat is dus
1 op de 5 mensen!
Je hersenen kunnen het niet aan en er ontstaat filevorming van prikkels die nog verwerkt moeten worden. Je hersenen hebben té veel te verwerken en dan loop je over.
Iedereen uit zijn overprikkeling weer anders. De één wordt bijvoorbeeld moe en trekt zich terug, de ander wordt chagrijnig of prikkelbaar of je laat makkelijker over je grenzen gaan. Wanneer dit te vaak en te lang achter elkaar gebeurt, kan dit zelfs tot een burn- out leiden.
We krijgen in onze maatschappij tegenwoordig steeds meer prikkels te verwerken, denk aan social media, verplichtingen op werk en school,
sociale druk enz.
Het is daarom heel belangrijk dat je goed leert omgaan met alle stimuli, zodat je kunt gaan floreren in de drukke wereld om ons heen.
Als je twijfelt of je hooggevoelig bent, kunnen de onderstaande lijstjes je helpen om te kijken of jij jezelf hierin herkent.
Je hoeft niet alles te herkennen, maar een groot deel zal je bekend voorkomen.
Lasten:
Kwaliteiten:
* Deze lijst is niet volledig en hooggevoeligheid wordt door iedereen op een andere manier ervaren.
High Sensation Seeker (HSS)
De hoogsenstieve High Sensation Seeker (HSS)
Is hoogsensitief en heeft een aangeboren temperament met een grote gevoeligheid voor interne en externe stimuli en het diepgaand verwerken
van en sterk reageren op deze informatie.
Heeft een sterke drive naar vernieuwing en verandering of fysieke ervaringen die intense gevoelservaringen geven.
Is snel verveeld en vermijdt sleur, routine en verveling en vertoont meestal één of meer kenmerken van ontremming.
Uit het boek Prikkels bijten niet! van Saskia Klaaysen, 2019
De meeste hoogsensitieve mensen zijn rustzoekend en vermijden liever te veel prikkels (+- 70%)
Sommige HSP- 's herkennen zich maar ten dele in alle lijstjes die er zijn over hooggevoeligheid.
De overige 30% van de hoogsensitieve personen willen juist geen prikkels vermijden maar zoeken juist prikkels op waardoor ze uitgedaagd worden,
blij van worden, voldoening of zingeving bij voelen. Het kan dus dat je een hooggevoelige High Sensation Seeker (HSS) bent.
Het gaat dus niet om houden van extreem gevaarlijke dingen, zoals bungeejumpen, maar om nieuwe ervaringen opdoen die een intense gevoelservaring opleveren en niet zo zeer om het risico dat je loopt.
HSS kenmerken
Als HSS heb je dus behoefte aan uitdaging, dynamiek en prikkels, maar je systeem heeft ook verwerkingstijd en rust nodig, een lastige combinatie.
Praktijk Es Vida
Coaching & Begeleiding • Ridderkerk
Telefoon 06-42130604 • E-mail info@esvida.nl